Koeien een kwartier gevangen in roze linten
Door Rob Swart

Flashmob NHDPURMEREND - Het valt nog maar te bezien of veel Purmerenders iets gemerkt hebben van de snelle actie die Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland (BD) zaterdagmiddag hield op de Koemarkt.

Het beeld van de koeien werd om klokslag twee uur met roze linten versierd om daarmee de aandacht te vestigen op Roze Zaterdag, de landelijke roep om begrip en tolerantie voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Een kwartier later was het roze weer verdwenen. De korte actie - een zogenaamde flashmob - viel precies in een periode van dreigend weer waardoor ook de stripboekenmarkt op het plein zijn klanten zag verdwijnen. Een van de weinige reacties kwam dan ook van een handelaar, die zich bezorgd afvroeg of het roze de stripboeken niet aan het zicht zou onttrekken.

De lauwe reactie zag Erik Schaap van BD als positief. ,,Misschien is de tolerantie in Purmerend al groot. Maar het kan altijd beter.’’ Discriminatie komt helaas nog elke dag voor, aldus BD.

De actie flashmob was onderdeel van het Koploperproject in Purmerend. In het kader van dit project organiseert het Bureau Discriminatiezaken tussen 2012 en 2014 een groot aantal activiteiten om homoseksualiteit en transgender-zijn zichtbaar en bespreekbaar te maken en bij te dragen aan de emancipatie.

 

Bron : Noordhollands Dagblad, 6-7-2014