foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

hair saloonContact avond iedere tweede vrijdag van de maand.Van 20:00 tot 00:30 uur in Café de IJsendijker. Van IJsendijk straat 397 Purmerend. Voorlopig geen bijeenkimsten i.v.m. RIVM Covid-19 protocol voor de horeca. Info volgt hier als de situatie verandert.

06 15379353
-

Transgenders Noord Holland

Wat zijn travestieten?

Het woord travestie is afgeleid van het Duitse Transvestitismus, bedacht door de seksuoloog Magnus Hirschfeld en voor het eerst gebruikt in zijn standaardwerk Die Transvestiten. Eine Untersuchung über den erotischen Verkleidungstrieb (1910).

Travestieten zijn transgenders die zich geregeld als vrouw / man kleden en doen dit omdat het hen seksueel opwindt (seksueel fetisjisme). Vaak gaat het hierbij om het dragen van een vrouwelijk kledingstuk zoals panty’s of lingerie.

Bovenstaande omschrijving wijkt dus af van de omschrijving op Wikipedia onder Travestie gender) (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Travestie_(gender))

Travestieten 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tim Curry in de rol van Dr. Frank-N-Furter in de cult film Rocky Horror Picture Show (1975).

 

Harry Benjamin probeerde met zijn  “Sex Orientation Scale” (1966) de mate van genderdysforie onder te brengen in een aantal categorieën. Via een aantal typerende kenmerken gaf hij voor iedere uitingsvorm een profielschets.  Benjamin verdeelt travestieten in drie categorieën: pseudo-travestieten, fetisjistische travestieten en echte travestieten. De indeling had overigens alleen betrekking op mannen.

1. “pseudo-travestieten”  mannen met een uitgesproken mannelijk identiteitsgevoel en een volledig sociaal mannelijk leven, waarbij het aantrekken van vrouwelijke kleding incidenteel voorkomt. Benjamin: “Belangrijker dan het omkleden op zich, is de omkleding in de fantasie, die meestal een seksuele functie heeft. De seksuele voorkeur kan zowel hetero, bi- als homogericht zijn. Deze lichte mate van genderdysforie komt heel frequent voor en – net als alle andere vormen van genderdysforie – in alle lagen van de bevolking.”
2. “fetisjistische travestie”. Benjamin: Ook hier is het identiteitsgevoel nog duidelijk mannelijk te noemen, men heeft een geïntegreerd sociaal leven, maar omkleding gebeurt heel geregeld. Vooral vrouwelijk ondergoed geniet hier de voorkeur, dikwijls gedragen onder de mannenkledij. De omkleding heeft hier ook meestal weer een seksuele functie waarbij opwinding in veel gevallen alleen kan verkregen worden door middel van een kledingstuk of een niet-erotisch beladen lichaamsdeel van een vrouw. Vaak gaat dit gepaard met schuldgevoelens. Interesse voor het innemen van vrouwelijke hormonen kan aanwezig zijn. Ook het aannemen van twee persoonlijkheden en twee namen, of het imiteren ervan kan voorkomen.
3. “echte travestieten” Kenmerkend voor deze categorie is de omkleding, die zo vaak als mogelijk dient te gebeuren. De omkleding is een manier om ontspanning te verkrijgen en waaruit ook seksuele opwinding wordt gepuurd. Daarnaast kan het ook een psychisch streven zijn om vrouwelijkheid tot uiting te brengen. Het identiteitsgevoel blijft evenwel mannelijk, maar minder overtuigd en de seksuele voorkeur blijft meestal hetero. Hormonale behandeling kan als aantrekkelijk aanzien worden, maar geslachtstransformatie wordt meestal afgewezen. Afhankelijk van het sociale leven kan iemand twee persoonlijkheden aannemen, of zelfs als vrouw leven en zo geaccepteerd worden.

Tegenwoordig spreekt men niet meer over ‘pseudo-travestieten’ of ‘echte travestieten’. De zgn. “pseudo-travestieten” noemen zich nu  crossdressers.  
De term travestie werd voorheen (en wordt nog steeds) gebruikt in de betekenis van crossdressing. Maar er is tussen travestie en crossdressing een groot verschil. Bij crossdressing is er geen sprake van seksuele opwinding bij dragen van kleding van de andere sekse.  Crossdressers kleden zich als iemand van het andere geslacht kleden omdat ze het gewoon geweldig vinden om af en toe even uit de dagelijkse rol te vallen en zich anders voor te doen dan hij (of zij) daadwerkelijk zijn.
Bij travestieten gaat het om meer dan alleen omkleding en speelt de seksuele opwinding wel een rol.

Net als bij crossdressers speelt bij travestieten de seksuele voorkeur feitelijk geen rol. Travestieten kunnen dus hetero- bi- of homoseksueel zijn. Verreweg de meeste mannelijke travestieten voelen zich echter seksueel aangetrokken tot vrouwen.

Travestieten 2

Het was 1961 en ik was 11. In het parochiehuis draaide de pater een film over het leven van Lancelot. De koene ridder die de redder van de natie werd maar tot verdriet van de koning het hart van de koningin veroverde. Ergens in de film speelde een scene zich af in het bos. Een vrouw was daar in aanwezigheid van Lancelot en een andere man. Een van de twee mannen gaf haar iets wat zeep werd genoemd. Het ging schuimen in aanraking met water. Zij ging gekleed te water, eenmaal tot haar schouders ontdeed zij zich van wat ze droeg en genoot van wat het stuk zeep met haar huid deed.
Met mij gebeurde ook wat. Ik moet mijn eerste erectie hebben gehad. Dat was schrikken. Maar ook plezierig. Vanaf dat moment zocht ik naar afbeeldingen die zich konden vergelijken met het moois dat ik in de film had gezien. Het meest dichtbij waren advertenties van badkleding in de “Readers Digest” van mijn ouders. Het merk weet ik nog; Jantzen.
Mijn fantasie hielp mij ook. Elke avond zag ik in mijn (dag)dromen hoe de vriendin van mijn zus in een rivier in de buurt te water ging. Uiteraard gekleed. Voldoende om mijn erectie te laten terugkeren. En ik verzon vervolgens hoe ik dit beeld werkelijkheid kon laten worden. Ik was 11, 12 jaar en 100% verlegen. Maar een zorgvuldig bedachte uitnodiging (die zij middels magische woorden zou moeten begrijpen) vervloog toen haar vriendschap met mijn zus eindigde. Ik was radeloos. Ik zat in de diepste put ter wereld.
Ik zou er niet zijn uitgekomen ware het niet dat ik werd verlost. In plaats van die ander(e vrouw) zou ik het zélf zijn die het water opzocht. In ….. vrouwenkleren wel te verstaan.
Allereerst vond ik op zolder een badpak van mijn moeder. Niet veel later op school in de bak met gevonden voorwerpen een heus modern badpak. De rivier was te koud en te ver weg maar onder de douche en in bad droeg ik vanaf dat moment met een zekere regelmaat vrouwen-badkleding.
In mijn studententijd vertrouwde ik sommige vrouwen. En vroeg hen badkleding. Maar ook lingerie. Ik droeg het in bad en onder mijn kleding. De ene keer ‘gewoon’ dragen, een andere keer de opmaat van seksuele extase.
Ik ben zover gegaan dat ik op internet badkleding van de jaren 50 ging kopen. Vooral uit Amerika. Nóg verder ging mijn zelfacceptatie door in lingeriezaken slips te gaan kopen. Vragen om te passen was een kick op zichzelf; opmerkelijk genoeg werd dat altijd (altijd!) toegestaan door de vrouwelijke verkopers.
Mijn travestie is geheim. Een enkele vertrouwde vrouw is ingewijd en accepteert mijn fetisjisme voor badpak en lingerie. Af en toe voel ik daarbij het genoegen om een beetje vrouw te zijn. Maar ik blijf man.
(citaat uit een mail die door THNH is binnengekomen)

Travestieten kunnen man of vrouw zijn. Uit het onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland 2006 (De Graaf & Vanwesenbeeck, 2006) blijkt dat 2,8% van de Nederlandse mannen zich wel eens in travestie kleedt omdat het hen opwindt. Een kwart daarvan doet dit (heel) vaak. Van de Nederlandse vrouwen kleedt 0,1% zich wel eens in travestie vanwege de seksuele opwinding.
(bron: http://www.transgendernederland.nl/index.php/travestieten/)

Mannelijke travestieten voelen zich op de eerste plaats man en hebben dus een mannelijke  genderidentiteit. Ze dragen meestal mannenkleding en hebben daar doorgaans ook geen of weinig problemen mee. Een behoefte tot lichamelijke geslachtsaanpassing ontbreekt. Sommigen hebben een hormoonbehandeling ondergaan, maar laten verder geen lichamelijke aanpassingen doen.
Mannelijke travestieten  trekken bij voorkeur vrouwenkleding aan die ze seksueel aantrekkelijk vinden. Dat maakt het dragen van vrouwenkleding voor hen spannend en ook vaak seksueel opwindend. Het kan ook zijn dat men gewoon plezier beleeft aan wat men erotisch uitstraalt en het spannend vind wat men van zichzelf kan maken.

Veel voorkomende problemen bij travestieten zijn:
Gebrek aan zelfaanvaarding
Het verborgen willen houden van travestie voor de sociale omgeving
Relatieproblemen als gevolg van travestie.

 

Bronnen:

http://www.transgendernederland.nl/index.php/travestieten/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Seksueel_fetisjisme
http://zondares.blogspot.nl/2010/09/travestieten.html
http://www.bruna.nl/boeken/seksuele-gezondheid-in-nederland-2006-9789059721364
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnus_Hirschfeld

Copyright © 2020 Stichting Transgenders Noord Holland