foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

hair saloonContact avond iedere tweede vrijdag van de maand.Van 20:00 tot 00:30 uur in Café de IJsendijker. Van IJsendijk straat 397 Purmerend. De volgende avonden zijn: 12 juni, 10 juli, 14 augustus, 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december.

06 15379353
-

Transgenders Noord Holland

Wat zijn transgenders?

De Engelse wetenschapper Henry Havelock Ellis (1859 – 1939), die aan het eind van de 19e eeuw in opspraak kwam door zijn visie op homoseksualiteit en pleitte voor een grotere tolerantie van verschillende afwijkende seksuele gedragingen, schreef als een van de eerste over het verschijnsel transgenderisme. Eerder (in 1910) schreef Harry Benjamin (1885-1986) over transgenders in zijn boek “Die Transvestiten” .

In 1913 gebruikte Havelock Ellis hiervoor de term sexo-aesthetic. In 1920 lanceerde hij de term eonisme, naar de beroemde 18e eeuwse Franse travestiet en diplomaat Chevalier d'Eon.

De termen transgender en transgenderisme zijn paraplu termen waaronder travestieten, crossdressers , transmannen, transvrouwen, deeltijdvrouwen, gelegenheidsvrouwen en, van een wat extroverte en soms extravagante soort, female impersonators, drag queens en drag kings.

Drag queens en drag kings is het te doen om de show. Zij spelen een rol en voelen zich in hun dagelijkse leven geen vrouw. Bij Travestieten gaat het dragen van vrouwelijk kledingstukken gepaard met seksuele opwinding. Om die redenen willen transgenders niet op één lijn gesteld worden met drag queens c.q drag kings en travestieten. Transseksuelen (transmannen en transvrouwen) zijn transgenders die een genderveranderende operatie (hebben) ondergaan.

Wat transgenders gemeenschappelijk hebben is dat zij zijn geboren als man of vrouw maar zich

niet, of niet helemaal, thuis voelen in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken van hun geboorte. De officiële benaming voor dit verschijnsel is: genderdysforie, een gevoel van onbehagen met het eigen geslacht.

De mate waarin genderdysforie zich uit, verschilt sterk van persoon tot persoon. Zo zijn er mannen voor wie het toereikend is om af en toe, maar wel vaak in het verborgene, vrouwenkleding aan te trekken (crossdressers). Zij leven als vrouw maar willen of kunnen geen geslachtsoperatie ondergaan.

Maar er zijn ook transgenders die zeer beslist vinden dat zij in het verkeerde lichaam zijn geboren. Zij kunnen absoluut niet leven met het idee dat zij biologisch gesproken man zijn, terwijl zij zich vrouw voelen en om die reden hoe dan ook naar dat geslacht over willen gaan. Of, uiteraard, het omgekeerde: vrouwen die zich volop man voelen en dat ook willen worden. Na een vaak langdurig traject van psychologisch onderzoek en medische ingrepen gaan deze transmannen en transvrouwen over naar het geslacht waar zij in hún beleving thuis horen.

Transgenders zijn niet automatisch homoseksueel, alle vormen van seksualiteit komen voor.

http://www.transgendernederland.nl/index.php/wat-zijn-transgender-mensen/

http://www.gayworld.be/holebi-cultuur/iconen/benjamin-harry-1885-1986/

Copyright © 2020 Stichting Transgenders Noord Holland