foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

hair saloonContact avond iedere tweede vrijdag van de maand.Van 20:00 tot 00:30 uur in Café de IJsendijker. Van IJsendijk straat 397 Purmerend. Voorlopig geen bijeenkimsten i.v.m. RIVM Covid-19 protocol voor de horeca. Info volgt hier als de situatie verandert.

06 15379353
-

Transgenders Noord Holland

Wat zijn crossdressers?

Crossdressers zijn transgenders die het gewoon geweldig vinden om af en toe even uit de dagelijkse rol te vallen en zich anders voor te doen dan hij (of zij) daadwerkelijk is. In het dagelijks leven gedragen crossdressers zich gewoon als man. Net als bij travestieten speelt bij crossdressers de seksuele voorkeur feitelijk geen rol. Crossdressers kunnen hetero- bi- of homoseksueel zijn.

In de jaren zeventig kon een groep zich niet vinden in de termen travestie (Eng. Transvetism) en travestiet die meer geassocieerd werden met de seksuele opwinding die gepaard gaat met het zich kleden als vrouw. Om het verschil met travestie / travestiet aan te geven zijn de woorden ‘crossdressing’ en “crossdressers”(Engels voor 'kruiselings gekleed') ontstaan.

Crossdressers proberen het uiterlijk van een vrouw te imiteren door onder meer:

• zich te kleden in gangbare dameskleding

• gebruik van accessoires

• vrouwelijke haardracht

• gebruik van make-up

Zij doen dit meestal zonder dat collega's, familie of ander bekenden dat weten. Binnen hun relatie gebeurt het vaak stiekem. Maar heel vaak lukt het niet hun tweede leven voor hun partner verborgen te houden wat soms lijdt tot heftige emoties en zin sommige gevallen zelfs tot een echtscheiding. Er zijn echter ook crossdressers die wel binnen hun relatie hun voorkeur kunnen beleven.

Veelal speelt het zich binnenshuis af, maar er zijn ook openbare gelegenheden maar men zich in zgn. T-avonden vrijelijk als vrouw kunnen vertonen.

De crossdresser doet dit niet voor de seksuele opwinding of ander fetisjisme.

Sommige crossdressers voelen zich zo thuis in hun rol dat zij de lange en zware weg naar transitie maken.

Crossdressing is een heel oud verschijnsel, dat al duizenden jaren voorkomt. Zo is er in het Oudtestamentische boek Deuteronomium een travestieverbod beschreven, en ook de Koran behandelt strikt seksespecifieke kledingvoorschriften.

In het verleden kwam crossdressing bij vrouwen meer voor. Zij konden - als overlevingsstrategie - zich als man kledend en gedragend meer bereiken dan in de destijds beperkte vrouwenrol. Sinds de vrouwenemancipatie is dit tegenwoordig vrijwel niet meer nodig.

Voorbeelden van vrouwen om een mannenberoep te kunnen uitoefenen, zoals matroos of soldaat zijn bijvoorbeeld Aal de Dragonder en Catalina de Erauso Pérez de Galárraga (1592-1650). Het oudste voorbeeld is misschien wel farao Hatsjepsoet (ca. 1479 v.Chr. - 1458 v.Chr.). Deze vrouwelijke farao (wat zeer ongebruikelijk was in die tijd) vertoonde een zeer androgyn om zich te doen gelden. Op diverse plaatsen is zij afgebeeld met mannelijk bovenlichaam en/of mannenkleding en zelfs met de ceremoniële baard.

Bron:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-dressing

http://nl.wikipedia.org/wiki/Transgenderisme


Copyright © 2020 Stichting Transgenders Noord Holland